8 érv az olcsó VR szemüvegek ellen

Google CardboardAzok a PC-s VR sisakok, amik az új virtuális valóság őrületet elindították (Oculus Rift és HTC Vive) jelenleg nem kaphatóak hivatalosan Magyarországon, és áruk amúgy is negyed millió Ft felett van, ami a többség számára elérhetetlenné teszi őket. Bár az Oculus-al közösen gyártott Samsung Gear VR itthon is elérhető, az csak néhány felső kategóriás telefonnal működik. Mindezek miatt a VR iránt érdeklődők többsége csak valamilyen olcsó, néhány lencséből és egy dobozból álló (a papírból készült Google Cardboard-tól legfeljebb anyagukban és a lencse minőségében különböző) VR szemüveggel találkozik, ilyeneket látni egyre több boltban, és webáruházban is.

Bár az olcsó, telefon behelyezésével működő szemüvegek alkalmasak lehetnek arra, hogy segítségükkel elképzeljük, milyen lehet egy igazi VR élmény, fontos tudni, hogy minőségben, jelenlét élményben a hatásuk sehol sincs a profibb eszközökhöz képest. Ez több okra vezethető vissza:

  1. Az olcsó VR szemüvegek lencséi általában jóval rosszabb minőségűek, ezért kisebb a látótér, nagyobb a torzítás mértéke, és a színek is elcsúsznak a kép szélén.
  2. Az Oculus, a Vive, a Playstation VR és a Gear VR speciális, VR-re optimalizált pozíciókövetési technológiát használ, ami jóval gyorsabb és pontosabb, mint ami a legtöbb telefonban megtalálható. Az ilyenek létét a hamarosan megjelenő Google Daydream is megköveteli. Ezek hiányában a rendszer túl lassan fog reagálni a mozdulataidra, ami nem csak az élményt ronthatja el, de hányingert, szédülést is okoz huzamosabb használat után.
  3. A komoly VR sisakok olyan kijelzőket használnak, amiknek kiválasztásakor vagy kifejlesztésekor külön szempont volt, hogy erre a célra megfelelőek legyenek. Ha csak egy véletlenszerűen kiválasztott telefont veszünk, a legtöbb esetben pixeles, mozgáskor elmosódott képet kapunk vissza.
  4. A VR élmény egyik fontos része a kényelem, azaz hogy ne is érezd, hogy sisak van rajtad. Az olcsó kütyüknél ez kevésbé van jól megoldva (én teszteltem olyan szemüveget is, ami képes volt megkarcolni az arcomat).
  5. A VR alkalmazásoknál elengedhetetlen a gyors reakcióidő, enélkül nem csak az élmény sérül, de hányinger és szédülés is jelentkezhet a felhasználóban. A Gear VR és a Google Dreamday szoftveresen támogatja a telefon hardveréhez való gyors hozzáférést, ami a többi Android-os telefonból hiányzik.
  6. A VR alkalmazások sok számítást igényelnek, ezért az igazán jó appok csak felső kategóriás készülékeken futnak, azonban ha az nincs felkészítve megfelelően a VR-re, a túlmelegedés problémát okozhat. Ez még a Gear VR és a Samsung Galaxy S6 esetében is gyakori probléma.
  7. Bár jelenleg minden platformon kevés a minőségi VR alkalmazás, az olcsó szemüvegekkel csak a Google Cardboard appok futtathatóak. Az igazán jó alkalmazások nem erre a platformra készülnek.
  8. A legtöbb olcsó szemüveghez semmilyen kontroller nem jár, vagy ha igen, akkor az nem VR-re van optimalizálva. Bár a kontroller a Gear VR esetében sem az igazi, a kontrollert teljesen nélkülöző sisakok sok Cardboard alkalmazással sem kompatibilisek, így még inkább csökken a használható appok száma.

Ha olcsó VR szemüveg vásárlására adod a fejedet, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mit is várhatsz tőle, és mi az, amit nem. A VR technológia jelenleg drága, és hiába is szeretnénk, olcsón még jó pár évig nem lehet majd hozzájutni.