App teszt: Notes on Blindness

Notes on BlindnessJohn M. Hull teológus és író 1983-ban látásának hosszas romlása után végleg megvakult. Tapasztalatairól Oliver Sacks-hangulatú hangfelvételeket készített, ezen a naplón alapul az Arte Experience alkalmazása, amelynek célja, hogy bepillantást nyújtson abba, milyen érzés vakon megtapasztalni a világot.

Elsőre némileg ellentmondásosnak tűnik az ötlet, hogy egy látványra alapuló technika, egy VR sisak segítségével mutassuk meg, milyen vaknak lenni. Nem lenne sokkal egyszerűbb szimplán csak becsukni a szemünket, ha nem akarunk látni? Nos, az a furcsa, hogy nem.

Az alkalmazáson látszik, hogy nem egy összedobott darab, a készítők nagyon jól átgondoltak mindent, és remekül használták a látványt arra, hogy felerősítsék a hanganyag mondanivalóját, és átadják azt az élményt, hogy milyen, amikor már régebb óta nem látsz.

Az appban kék pöttyök formájában jelenik meg a világ, és mindig csak azt látod, aminek épp hangja van. Egyfajta mentális világba csöppensz, ami a vak szerző fejében épül fel a hallott hangok alapján. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a látványt a mesélő érzelmei befolyásolják, és ezáltal te is jobban ráhangolódj a mondanivalójára. A ráhangolódás nekem nagyon bejött: amikor a szerző pánikba esett, én is átéltem egyfajta rossz érzést neki köszönhetően.

Bár az app a vakságról szól, látványilag az egyik legszebb világot jeleníti meg, amit eddig Gear VR-ban láttam. Mindenképpen ajánlott.