App teszt: Rose (Gear VR)

RoseAz Oculus Storeba néhány napja felkerült Rose nevű alkalmazásban a Sundance Film Festival 2016-ban debütáló “The Rose and I” (A rózsa és én) című VR film előzetese tekinthető meg. Bár az alkalmazásnak van egy tutorialja, bevallom, első alkalommal én azt nagyvonalúan átléptem, így aztán pont az alkalmazás egyik legérdekesebb újdonságáról maradtam le.

Az Oculus Rift-től és a HTC Vive-tól eltérően a Gear VR-ból hiányzik a pozíciókövetés. Ha jobbra-balra vagy fel-le nézünk a sisakkal a fejünkön, akkor a kép ennek megfelelően változik, azonban hiába dőlünk előre vagy megyünk oldalra, a kép nem változik. A pozíciókövetés hiánya miatt nincs lehetőségünk egy tárgyat több nézőpontból is megnézni, csak az eredeti pozíciónkból tudjuk szemlélni azt. Ezen próbált a Penrose Studios segíteni azzal, hogy a Gear VR touchpadja segítségével körbejárhatjuk a film fő témáját adó kis bolygót.

A megoldás igen elegánsra sikerült: nem kell az ujjunkat húzogatni a touchpadon (ezzel amúgy közelíteni vagy távolítani lehet a bolygót), egyszerűen csak meg kell érinteni a felületét, és mozgatni a fejünket. Ilyenkor a bolygó velünk együtt mozog, és az adott iránynak megfelelő oldalról láthatjuk a rajta mászkáló kis herceget. Bár a rövidfilm ennek felismerése előtt is tetszett, ez a megoldás meglepően sokat adott a jelenlét-érzéshez. Érdemes kipróbálni!