Gear VR kontroller teszt

Gear VR kontrollerA Gear VR a Samsung mobilos VR sisakja, amibe a megfelelő Samsung telefont behelyezve tudunk a hagyományos, Cardboardra alapuló VR sisakokhoz képest nagyságrendekkel jobb VR élményt átélni. Bár a képminőség a Gear VR-on is nagyon jó, a PC-s sisakok – és a Playstation VR – az eltérő hardver erőforrásokon kívül még két szempontból veri a Gear VR-t: ezeken nem csak a fej forgatását, hanem annak pontos pozícióját is követi a rendszer, valamint kézben tartható kontrollerekkel lehet irányítani az alkalmazásokat.

Nemrég a Gear VR-hoz is megjelent egy pozíciókövetős kontroller, amit a Samsung Experience Store-okban már itthon is ki lehet próbálni.

A PC-s sisakokkal szemben a Gear VR-hoz csak egyetlen kontroller jár. A kontroller a mozgáskövetőkön kívül több gombot és egy touchpadet is tartalmaz. Mindezek alapján az ember akár azt is várhatná, hogy a használata a PC-s változattal egyenértékű élményt nyújt, annyi különbséggel, hogy itt csak az egyik kezedet látod. A valóság azonban egészen más.

A Gear VR sisakhoz hasonlóan a kontroller is csak a mozgás irányát követi, a valós pozíciót nem. Ez a sisak esetében azt jelenti, hogy ha jobbra nézel, a kép is fordul, ha felfele nézel, akkor is, de ha például leguggolsz vagy megpróbálsz valami mögé “benézni”, akkor a jelenlét illúziója máris felborul. A sisak esetén ez nem olyan zavaró, hiszen könnyedén lehet úgy használni, hogy kerüljük az ilyen mozdulatokat, a kontrollernél azonban jóval észrevehetőbb, mivel a kezed természetes mozgásának része, hogy a pozíciója folyamatosan változik.

A Gear VR kontroller nagyon jó tehát arra, hogy rámutass valamire, például egy helyben tartott fegyverrel lövöldözz a szörnyekre, nem tudod azonban a kezedet a virtuális térben ide-oda mozgatni, mert a virtuális kéz mindig ugyanott marad, akármerre is mozgatod a valóságban. Ez nemcsak eleinte szokatlan és furcsa, hanem egy olyan hiányosság, ami miatt sosem fog életre kelni a kezed jelenlévőségének illúziója. Persze nem is ez a célja. A Gear VR kontroller – és a Google Daydream hasonló elven működő kontrollere – inkább egyfajta “ügyes joystick”, amiben sajnos csalódni fog, aki a PC-s változatokhoz hasonló élményt vár tőle.

Mentés

Mentés