RealControl – ingyen papír kontroller Cardboardhoz

RealControlA Google Cardboard egy néhány száz Ft-os papír VR szemüveg, amibe a telefonodat behelyezve egy kis ízelítőt kaphatsz arról, hogy milyen lehet a VR élmény. Bár a Cardboard – ahogy a neve is mutatja – papírból van, ehhez képest mégis meglepően jól működik. A kéz mozgását követő kontrollerekről az embernek már jóval drágább, néhány százezres nagyságrendbe eső VR felszerelések jutnak eszébe, pedig valójában erre is van olcsó, papírból készült megoldás.

A RealControl egy ingyenes, Internetről letölthető, majd kinyomtatás és kartonlapra ragasztás után azonnal használható kontroller, amit a kezünkben tartva a virtuális világban élethűen követve látjuk mozgását, csakúgy, mint a HTC Vive kontrollereinél.

A kinyomtatott lapon egy QR kód található, amit a telefonunk kamerája segítségével az azt támogató VR alkalmazások felismernek és a helyzetét követni tudják. A QR kód helyén a virtuális világban valami mást, például egy fegyvert látsz, és a kezed mozgatásával tudsz célozni, és szörnyeket irtani. A pozíciókövetés meglepően jól működik, és ahogy a Cardboard a VR esetén, ez is nagyon jó ízelítőt ad arról, milyen érzés a VR világban a saját kezünk pozícióját viszontlátni.

Természetesen a RealControlnak is vannak hátulütői. Ahogy a szintén kamerát használó Leap Motion esetében is megesik, ha a fényképezőgép látóteréből kikerül a QR kód, a pozíciókövetés természetesen leáll. A Leap Motion esetében a látószög meglehetősen nagy, így ezzel a problémával ritkán találkozol, a RealControlnál viszont a fényképezőgéped látószöge határozza meg, hogy meddig mozgathatod a fegyvert a VR világban, ez pedig jellemzően kisebb.

A Galaxy S6 a VR appok használata esetén elég könnyen melegszik, a telefont használó Gear VR esetében legalábbis gyakori, hogy a rendszer túlmelegedésre hivatkozva leáll. Bár a Cardboard alkalmazások kevésbé terhelik meg a készüléket, a kamera viszont annál inkább. Az S6 viszonylag rövid játék után is olyan meleg lett, hogy jobbnak láttam kikapcsolni, és pihentetni egy kicsit.

Bár a RealControl-t használó alkalmazások csekély száma és a fenti problémák miatt az eszköz csak korlátozottan használható, ha még nem próbáltál pozíciókövető VR kontrollert, és kíváncsi vagy, hogy milyen, vagy szeretnéd megmutatni az ismerőseidnek, akkor ez egy kiváló, ingyenes lehetőség.