Séta a virtuális valóságban

Az ülő vagy egy helyben álló VR használathoz képest a HTC Vive által lehetővé tett szűk, de bejárható terület jelentősen javít a VR élményen, azonban az alkalmazásokban a nagyobb mozgásokat itt is teleportációval kényszerül a játékos megoldani. Bár a VR világban való teljes mozgás jelentősen növelhetné a jelenlétélményt, a külső mozgásérzékelős megoldás, és az átlagos VR tulajdonos számára elérhető viszonylag kis terület jelentősen behatárolja a lehetőségeket. Ezt megkerülendő több cég is tervezett végtelenített sétát lehetővé tevő kiegészítőket.

Virtuix Omni

A Virtuix Omni az egyik első olyan termék, ami szélesebb rétegek számára is elérhető. Az ő megoldásuk speciális cipőt, és egy derekadra csatolt övet igényel, amely egy helyben tart, míg a szélein felfele görbülő felületen sétálunk.

Virtualizer

A Cyberith Virtualizer hasonló övcsattal működik, azonban az előzővel szemben ez nem igényel speciális cipőt a használatához, és sima, egyenes talajon kell lépkedned benne.

Katwalk

Némileg más megoldást, de szintén övet használ a Katwalk nevű rendszer. Itt felülről vagy felfüggesztve, és szintén egy némileg homorú felületen kell egy helyben sétálnod.

Infinadeck

Végül, létezik egy Infinadeck nevű szerkezet is, ami talán a legígéretesebbnek tűnik a felsoroltak közül. Itt a talaj bármilyen irányban el tud mozdulni alattad, így a lábadat nem egy helyben kell húzogatnod, hanem ténylegesen sétálni tudsz a felületen.

Bármennyire is jók lehetnek ezek a rendszerek bizonyos fajta alkalmazásokhoz, jelenleg mindegyik megoldás behatárolja a használható mozgásformákat, és más érzést nyújt, mint ha valóban egy végtelen térben tudnál mozogni. Az igazi jelenlétélményt valószínűleg a külső érzékelőkre nem támaszkodó, drót nélküli és vagy hatalmas üres terekben használt, vagy a környezetet feltérképező, és azt a VR világba építő megoldások nyújthatják majd.