The Duel VR (alpha) teszt

A Pocket Games a PlayIT-enA Pocket Games egy magyar játékfejlesztő csapat, akik mobilos játékok, újabban pedig Gear VR appok készítésével foglalkoznak. A PlayIT-en önálló standdal voltak jelen, ahol két alkalmazásukat is ki lehetett próbálni, egy rajzfilmes, illetve egy űrben játszódó lövöldözős programot. Mi ez utóbbit, a The Duel VR-t teszteltük néhány meccs erejéig.

Az alkalmazás alpha változata futott a Gear VR-okon, ami azt jelenti, hogy még nem minden funkciója készült el, és a visszajelzések és tapasztalatok alapján több dolog is megváltozhat, mire a végleges verziója elérhetővé válik.

A The Duel VR egy két személyes játék, két külön Gear VR segítségével harcolhatunk benne egymás (vagy ha nincs senki a közelünkben, mesterséges intelligencia) ellen. A játékosok kis űrbéli szigeteken helyezkednek el, és az ujjuk touchpad-en való húzásával (vagy később akár kontrollerrel is) tudnak teleportálni a szigetek között. A cél egymás lelövése, amit a teleportálás és célzás mellett a lézerfegyver “túlmelegedése” is időről időre megnehezít.

The Duel VR

Alapvetően nagyon odavagyok a több játékos VR alkalmazásokért, és itt is tetszett, hogy ketten vagyunk, azonban a szabályok előzetes ismeretének hiányában első körben nagyon kuszának tűnt a játék. Idő kellett hozzá, hogy rájöjjek, hogy a túlmelegedett fegyvert nem tudom használni, és nehezen láttam át, hogy a szigetek milyen formában helyezkednek el, és hova is fogok egy-egy ujjhúzással jutni. Az 5-6 meccs során általában csak a feliratokból jöttünk rá, hogy melyikünk nyert, és nem biztos, hogy meg tudtuk volna mondani, hogy miért. Ez mégsem feltétlenül az alkalmazás hibája. Hasonló élménye lehet az Anshar Wars 2 játékosának is, amikor először kerül a többiek közé, és hosszabb játék (vagy egy jó előzetes tanítás) szükséges, hogy mindent kellően megszokjon és átlásson az ember. A későbbi meccsek során a The Duel VR-ben is tudatosabban használtam már a lehetőségeket, és bár további gyakorlásra nem volt időnk, annak során valószínűleg gyorsan elillantak volna a fent vázolt problémák.

A fűnyíró ember
A fűnyíró ember c. film részlete

A játék grafikája meglehetősen szokatlan (a harcosok engem A fűnyíró ember című filmben lévő VR ruhára emlékeztetnek), a fenti kép jó példa arra, hogy nagyjából mire lehet számítani. Bevallom, a design nekünk nem nyerte el a tetszésünket, még ha érezhetően több munka is van benne, mint néhány Oculus Home-ban elérhető alkalmazásban.

Bár a fentiek alapján látható, hogy a játék a jelenlegi formájában nem teljesen győzött meg, nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy kezdetleges, alpha változat, ami csak ízelítőül szolgál, hogy milyen lesz majd a végleges verzió. Összességében véve az alapjául szolgáló ötlet tetszik, örülök, hogy újabb több játékos app lesz elérhető Gear VR-ra, és kíváncsian várom a teljes változatot.