VR szemüveg vásárlás

Bár a legnagyobbak, az Oculus Rift és a HTC Vive jelenleg nem rendelhető hivatalosan Magyarországról, a különböző apróhirdető oldalakat és webáruházakat ellepték a hozzájuk képest nagyon jó árú alternatívák. Mielőtt úgy döntesz, hogy megvennéd valamelyiket, érdemes utánanézni, hogy pontosan mi is az, amit veszel.

Nem véletlen, hogy a korai virtuális valóság sisakok nem voltak népszerűek, a kilencvenes években a technológia még nem tartott ott, hogy élvezhető VR élményt nyújtson. A megfelelő VR élményhez a jó kijelzőn kívül nagy gyorsaság is kell: ha a fejed mozgatására a szemüveg csak megkésve reagál, szédülni fogsz, hányingered lesz és hasonló élményeket produkálsz. Az Oculus Rift, a HTC Vive és a Gear VR esetében is nagy hangsúlyt fektettek a megfelelően gyors válaszidőre, így ezeknél ilyen problémával általában csak az arra nagyon érzékenyek találkoznak.

A jelenleg itthon kapható olcsó VR szemüvegek csupán lencséből és egy dobozból állnak, a hardverelemeket általában a telefonod szolgáltatja. Mivel a telefont érzékelői nem erre lettek kifejlesztve, sebességük jócskán elmarad a kívánttól (a Gear VR saját érzékelővel, és a Samsung által fejlesztett közvetlen hardver hozzáféréssel kerüli el ezt a problémát), ezért használatuk során sokkal nagyobb eséllyel és gyakrabban tapasztalsz szimulátor betegséget. Ha tudatosan nem is veszed észre, az agyad akkor is azt érzékeli, hogy “valami nincs rendben”, ami megakadályozza az igazi jelenlét élmény kialakulását.

Mivel a szemüvegekbe a lencse elé a telefonod kerül, a kép is csak annyira lesz jó, mint a telefonod képe. Bár távolról nézve úgy tűnhet, hogy a mobilod kijelzője szuper jó, egy lencsével felnagyítva bizony még a legjobb telefonoknál is látszanak a pixelek. Nem csak a felbontás, a pixelméret és a technológia is fontos, ha nem akarsz elmosódott képet látni, valahányszor megmozdítod a fejedet. Ha tehát nem valamilyen top telefonod van, ez tovább fogja rontani az élményt.

Ahogy tehát írtam, ezek a VR szemüvegek valóban csak szemüvegek: egy lencséből és egy dobozból állnak, így csak kényelemben, és a lencse minőségében különböznek az amúgy már 420 Ft-ért is kapható, papírból készült VR szemüvegtől, a Google Cardboardtól. Az elérhető alkalmazások – hacsak nem kínál exkluzív tartalmat is a sisak gyártója – szintén pontosan megegyeznek a Cardboard által elérhető tartalommal.

Mit érdemes tehát nézni, ha a fentiek tudatában úgy döntesz, hogy vásárolsz egy VR sisakot?

  • Mekkora telefon fér a készülékbe?
  • Mennyire nehéz a szemüveg? Minél nehezebb, általában annál kényelmetlenebb a használata.
  • Milyen lencse van benne, mekkora a látószög? Minél jobb a látószög, annál kevésbé fogod azt érezni, hogy egy búvárszemüveg van rajtad, azonban a nagy látószög rosszabb minőségű képet, és (mivel a mozgást oldalt jobban érzékeljük) erősebb szimulátor betegséget is jelenthet.
  • Mennyire kényelmes a sisak? Érdemes valamilyen tesztet keresni róla.
  • Milyen pluszt kapsz a Cardboardhoz képest? A legtöbb szemüveghez nem jár egyéb kiegészítő, de néha kapsz távirányítót vagy exkluzív alkalmazásokat hozzá.

Amíg az igazán jó kütyük elérhetőek lesznek, az alternatívák jók arra, hogy megismerkedj a technológiával, de nem érdemes azt várni tőlük, hogy rendszeresen és hosszan szórakozol majd velük. Ha van lehetőséged rá, összehasonlításképpen érdemes kipróbálni a high-end változatokat is.

Egy gondolat “VR szemüveg vásárlás” bejegyzéshez

  1. Nekem egy Doogee Y6 max 3d-s telefonom van ehhez vennèk vr headsetet.tud valaki ehhez egyet.mèrete 172*86. Köszönettel mv.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.