2016 a virtuális valóság éve?

Régóta azt olvashatjuk már mindenhol, hogy 2016 a virtuális valóság éve lesz, az Oculus Rift $600-os ára azonban egy kicsit csökkentette a várakozásokat. A HTC Vive várhatóan a Riftnél is többe fog kerülni, a fenti ár ráadásul még nem tartalmazza a kontrollereket sem, és persze mindkét sisakhoz erős PC-re van szükség, ami a legtöbb felhasználónál tovább növeli a költségeket.

Ha 2016 a virtuális valóság éve is lesz, valószínű, hogy nem Magyarországon, vagy legalábbis nem sok ember számára. Nem csak a Rift – az itthoni áfa miatt várhatóan világrekorder – ára az, ami az elterjedés útjába állhat, maga a VR elérhetősége is igen kétséges. Első körben a Rift nem rendelhető Magyarországról, és ahogy a Samsung Gear VR-nak is csak egy későbbi változata, és az is késve érkezett meg hozzánk, várható, hogy a többi kütyüvel sem fogunk egyhamar a magyar polcokon találkozni. Ha valamivel mégis, az ár mellett a kevés alkalmazás is komoly gátja lehet a terjedésnek.

Amerikában eközben egyre többen találkoznak a VR sisakokkal: a külföldi fórumokat olvasva láthatjuk, hogy akit a téma érdekel, szinte biztosan próbálta már a végleges Riftet, a Vive-ot és esetleg több kisebb cég termékét is. Itthon legjobb tudomásom szerint erre még nem sok embernek volt lehetősége.

Eközben persze rengeteg reménykeltő hírt lehet olvasni a témában: több más, kisebb cég mellett az Apple és a Google is saját VR sisak kiadását tervezi, sőt, a legújabb hírek szerint a Galaxy S7 előrendelői ajándékba kapnak mellé egy Gear VR-t. A virtuális valóság tehát fejlődik, a Rift és a Vive megjelenésének azonban nem lesz olyan mindent elsöprő hatása – nálunk legalábbis semmiképp -, mint azt eredetileg sokan várták. Sokkal valószínűbb, hogy minden ugyanúgy folytatódik majd, mint eddig: szép lassan egyre többen foglalkoznak majd VR-al, egyre jobb és olcsóbb kütyük jönnek, egyre többen ismerik meg őket, és ha nem is nagy bummal, de a VR terjed majd.

2016 nem feltétlenül a VR éve lesz, de kezdete a VR évtizedének.